Lån och osanningar

Foto: Matilda Lindeblad

Visst kan det vara jobbigt när något man trott på hela sitt liv visar dig inte vara sant. Än jobbigare måste det vara när en hel nation inser att deras högt älskade nationalrätt är ett lån från en annan nation. Ungefär som om någon skulle berätta för oss att Ingemar Stenmark är norrman och lussekatten är från Kanada.

Nya Zealand och Australien har länge käbblat om vem som publicerade det första receptet på deras högt älskade pavlova, den där fluffiga marängtårtan med grädde och frukt. Länge har kiwisarna hävdat att tårtan gjordes för att ära balettdansösen Anna Pavlova under hennes turné i landet och att det första receptet publicerades 1926. 2015 sprack bubblan då två forskare uppdagade att det första receptet var en jordgubbspavlova från en bok som utkom redan 1911. Balettdansösen Anna skulle nästan kunna beskrivas som en matvärldens don Juan då hon gav namn till massor av rätter, allt från grodlår till tårtor. Så inte något konstigt med det men än värre var nog nyheten att att marängtårtan har sitt ursprung i Tyskland. När tyskarna sedan immigrerade till Amerika under 1800-talet packade de ner långkalsonger, bibeln och tummade recept på “schaum torte” eller “molntårta”. På den tiden var det ett hårt jobb att göra maräng. Två sammanbundna gafflar användes som visp och tårtan blev allt annat än fluffig. Och inte ens tillägget av maizena kan härledas till Nya Zealand. Nej, det återfinns redan i ett amerikanskt marängrecept från mitten av 1800-talet.

Oavsett historiskt ursprung så har de “down under” vårdat sina recept väl och förfinat dem genom åren. Maizena och vinäger eller annan syra är givet får att få en fluffig pavlova med ett segt inre och krispigt yttre. Andra knep som att göra marängen dagen innan och låt den svalna i ugnen och att inte fuska utan vispa in sockret en tesked i taget kan vara exempel på förfinigar.

Traditonellt görs pavlovan på grädde och kiwifrukt men här har jag lånat smakerna från en annan klassisk dessert – Schwarzwald med körsbär, vanilj och bitter choklad. Men den historia drar vi en annan gång.

Ps. Jag tycker syltsocker är en himla bekväm produkt men tyvärr tycker jag också att sylten får en liten bismak. Koka marmelad på vanligt vis om du har tid, det behövs säkert 45 minuter på låg värme, eller köp en färdig marmelad. God färdig körsbärsmarmelad brukar man hitta om man letar bland hyllan där det finns importerade produkter från balkan.

Ps 2. Använd gärna en bitter choklad. Ger fin balans till de rostade nötterna och till det söta och fluffiga.

Pavlova med hasselnötter, körsbär och choklad

1 tårta, ca 6-8 portioner

2 dl hasselnötter
6 stora äggvitor, rumstempererade
3,5 dl strösocker
1 msk maizena
1 msk citronsaft

Garnering
30 g mörk choklad, gärna bitter
Ev. körsbär

Körsbärssylt
450 g urkärnade körsbär, frysta går bra
450 g syltsocker
2 msk rom eller körsbärslikör

Vaniljgrädde
4 dl vispgrädde
1 msk strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta med ca 10 minuter tills de har fin färg. Lägg dem i en torr ren kökshandduk när de svalnat något och skrubba bort skalet. Hacka dem grovt. Lägg undan 1 dl till garnering. Sänk värmen till 140 grader. Vispa äggvitan i en torr ren aluminiumbunke till ett fast skum. Tillsätt sockret 1 msk i taget tills skummet är tjockt och blankt och liknar raklödder. Det tar ca 20 minuter. Vänd ner maizena, citronsaft och hasselnötterna. Bred ut smeten i mitten på ett bakplåtspapper. Forma med hjälp av en slickepott en rund fin form som går uppåt på sidorna men har en lite urgröpning i mitten. Grädda i 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt marängen svalna i ugnen, gärna över natten. Koka upp körsbär och syltsocker med 2 msk vatten under omrörning. Låt koka på svag värme ca 5 minuter tills sylten tjocknat. Rör ner rom. Låt sylten svalna. Är den för tjock kan du späda med mer rom eller vatten. Blanda grädde, socker och vaniljpulver i en bunke och vispa till ett lätt skum. Bred grädden i mitten på marängen och fördela sylten över. Hyvla chokladen med en osthyvel och lägg ovanpå. Garnera eventuellt med några färska körsbär.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut