Gryta för pollenallergiker och ljuskänsliga

Foto: Matilda Lindeblad

I det alldeles nytryckta numret av tidningen Lantliv Mat & Vin finns det ett härligt kycklingjobb som jag och Matilda Lindeblad har gjort. 7 st recept med smak av både kyckling och våren. Och då frågar man sig genast hur våren smakar? Kanske som rabarber, sparris och fläder som är några av de primörer som jag har valt att smaksätta kycklingen med.

I morgon ska solen lysa över hela landet men om du är pollenallergiker eller en ljuskänslig typ rekommenderar jag dig att laga den här grytan. Man skulle kunna kalla denna gryta omständlig, men det är ett så negativt ord så jag tycker vi undviker det. Den är långlagad med många fördelar: Du lagar både förrätt och varmrätt i ett svep. Och så kommer du antagligen att känna dig stolt och duktig som en Kajsa Warg wannabee eftersom du lagar i säsong (kronärtskockorna kommer just nu från medelhavet men de är ok ur miljösynpunkt) och allt används, till och med skinnet tas tillvara och steks knaprigt. Dessutom är smakerna underbara med både kronärtskockor och jordärtskockor som medspelare.

I Lantliv Mat & Vin finns även recept på kycklinglever med rostad blomkål och friterad salvia, en grym rimmad kyckling med fläderglaze, en sparrisrisotto med riven kyckling och en frasstekt kyckling med rabarbersalsa och getostkräm. Och så de här snabblagade vietnameiska mackorna för dig vill som packa picknick-korgen och vara ute imorgon. Spring och köp!

Primörgryta med kyckling och skockor
Underbara smaker i en gräddig långlagad gryta där allt tas tillvara.– kronärtskockorna blir goda till förrätt med lite skirat smör och kycklingskinnet steks knaprigt och får toppa grytan. Får du buljong över är den perfekt att förvara i frysen till goda grytor och såser.
6 portioner

Kronärtskocksbuljongen
2 stora kronärtskockor eller 4 små
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
15 cm purjolök
2 lagerblad
8 svartpepparkorn
1 msk salt
3 dl vitt vin
lite färsk timjan om du har men det är inte nödvändigt

Ta bort kycklingskinnet. Skär av köttet från kycklingen och dela det i mindre bitar. Lägg skinnet och köttet i kylskåpet. Lägg skrovet och vingarna i en stor kastrull. Skär av stammen på skockorna. Skala morötterna och löken och skär dem i mindre bitar. Lägg alla grönsakerna i kastrullen med kycklingskrovet. Tillsätt kryddorna, salt och vinet. Fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka med en tyngd på t ex ett mindre lock i ca 50 minuter tills man lätt kan rycka bort ett blad på kronärtskockorna. Ta upp skockorna och låt dem svalna. Servera kronärtskockorna till förrätt eller rensa bottnarna och lägg dem i grytan senare. Låt buljongen sjuda ca 40 min till. Sila buljongen.

Skockgrytan
300 g jordärtskockor
10 cm purjolök
600 g primörer t ex morötter, blomkål, sparris, sockerärtor, rädisor
3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche

Salt, svartpeppar och maizena
Färska örter, t ex körvel, timjan eller dragon

Skala och skär jordärtskockor i klyftor. Skär purjolöken i strimlor och skär övriga primörer i mindre bitar. Koka upp 1 liter av kycklingbuljongen med grädde och créme fraiche. Lägg i jordärtskockorna och koka ca 5 minuter. Lägg i kycklingköttet och sänk värmen. Sjud ca 5 minuter tills kycklingen är färdig. Lägg också i primörer som har något längre koktid t ex morötter och blomkål. När kycklingen nästan är färdig lägger du i purjolöken och lättkokta primörer som sparris och sockerärtor. Krydda med salt och svartpeppar och red eventuellt med maizena och du vill ha en krämigare gryta. Garnera med örter och ev. knaperstekt kycklingskinn (se tips). Servera gärna med ris eller färskpotatis eller bara ett ljust bröd.

Äter du inte kronärtskockorna till förrätt är det fint att garnera med några matiga blad och gott att skära ur bottnarna och lägga dem i grytan.

TIPS: Frasigt kycklingskinn

Stek kycklingskinnet med skinnsidan nedåt i en medelvarm stekpanna med 1 msk neutral olja. Lägg på ett mindre lock så att skinnet inte krullar sig så mycket. Stek ca 7 minuter tills skinnet är krispigt och gyllenbrunt. Se upp så att det inte är för varmt då bränns skinnet, utan låt det steka sakta i sitt eget fett. Vänd och stek ca 3 minuter till. Lägg skinnet på ett hushållspapper så att överflödigt fett rinner av. Strimla och toppa grytan vid servering.

 Skriv ut