Flexitarian, vardagsvegetarian och en god falafelsallad

Innan jul började jag fundera på det här med köttätandet. Ja visserligen har jag funderat länge men den blixt som slog ned var; att jag har gjort kött till min norm. Oftast är det en ost- och skinkmacka jag beställer på kaféet, alltför ofta utgår jag från köttet/fisken när jag lagar mat och jag lägger gärna i ett paket bacon i matkorgen, för att det är “bra att ha hemma”. Och då är jag ändå en grönsaksälskande köttätare.

Jag var inte trött på köttet men på mitt slentrianköpande av det. Framförallt för att jag tycker vi förstör vår jord genom att överkonsumera mat i allmänhet och kött i synnerhet, men också för att jag tror att det är nyttigare med ett grönare leverne.

Att bli heltidsvegetarian är dock inte min grej, åtminstone inte än så länge. Men jag har en annan idé. Jag ska testa att bli halvtidsvegetarian, flexitarian eller vardagsvegetarian som jag tycker låter trevligare. Ungefär så här: måndag till torsdag äter jag bara grönsaker. På fredag är det dags för köttet och fisken att kliva in i köket och jag unnar mig det jag är sugen på. Då får det gärna vara det bästa som finns i affären – gärna frigående djur, eventuellt ekologiskt, lite dyrare och säkerligen godare.

Eftersom den främsta orsaken för mig är miljömässig och inte hälsomässig, även om det också är viktigt, så kommer jag inte att tacka nej om min kille har lagat kött till middag på en tisdag eller om jag har glömt att säga till och det bjuds på en god höstgryta på lunchen. För mig är det värre att maten slängs och hamnar i sopkorgen än att den hamnar i min mun. Men jag vill ändra mitt eget beteende och jag tror faktiskt att jag har hittat ett sätt som är lätt att förhålla mig till. Ett ganska genialt sätt eftersom jag både får äta kakan och ha den kvar. Ja till och med äta en bättre och godare kaka fast inte lika ofta.

Blixten slog ned en dag i december men sen åkte jag till sydamerika…Att äta vegetarisk kost i sydamerika är ungefär som att spotta i motvind. Det är i stort sett omöjligt. Åtminstone om man som jag vill äta god mat. Men nu är jag på hemmaplan igen med en stor järndepå och en enorm kött-tröttma (förutom att jag överkonsumerade kött läste jag även den väldigt läsvärda boken matens pris ) och väldigt peppad på mitt nya liv. Första veckan var riktigt rolig. Både att hitta på nya middagsrecept som funkar för hela familjen och att välja lunchställe. På torsdagskvällen blev det stekt ris med kött till middag men å andra sidan blev det vegetarisk lunch på lördagen så det jämnade ut sig.

Är det någon som är sugen på att hänga på? Det vore jättekul om vi var fler som kunde stötta varandra med tips, recept och pepp. Tycker du det är svårt kan du alltid bli frukost- och lunchvegetarian eller köra på köttfri måndag. Hellre lite än inget alls.

Nu kör vi – hej gröna vardag!

Falafelsallad med tahinidressing och krispigt pitabröd
Falafel ena dagen och falafelsallad en annan dag – ett bra sätt att ta till vara rester. Det är svårt att hitta riktigt gott pitabröd i Sverige tycker jag. Har du en kran, köp några paket och lägg i frysen, där du även kan förvara falafeln. Pitabrödet fyller sin funktion att göra falafeln handhållarvänlig men är i ärlighetens namn inte särskilt upplyftande. Glädjande nog blir det krispigt och en perfekt salladsingrediens när man steker det. Gott till dressingen med lite brända toner och syrlig fetaost.

Tahinidressing
1 dl tahini
0,75 dl vatten
1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
ev lite cayennepeppar eller harissa

Sallad
1 avokado
2 morötter
1 tunn klyfta rödkål
80 g bladspenat
3 msk gula russin
10-15 st stekta falafel
2 st pitabröd
2 msk smör
150 g fetaost
citron och olivolja
extra: granatäpplekärnor, repade färska örter och pistagenötter

Rör tahinin i burken så att den blir jämn och oljan blandar sig. Häll upp 1 dl och rör den slät med citronsaft och vatten i en liten skål till en ganska tunn sås. Krydda med salt och ev. chili. Ev behöver du tillsätta mer vatten. Ställ kallt. Dela avokadon och skär den i bitar. Riv morötterna grovt och strimla kålen fint. Blanda grönsakerna med spenat och russin på ett stort fat. Stek eller värm falafeln i olja eller smör. Skär brödet i bitar och stek det krispigt i olja eller smör. Smula falafeln och fetaosten över salladen och blanda ned brödet. Skvätt över lite olivolja och citronsaft och ringla över lite av dressingen. Servera resten av dressingen vid sidan av.

BARNTIPS: Våra barn gillar falafel (läs: 5-åringen utan hot och löften, 4-åringen med) och därför fick de fylla sina egna bröd. De gillar att ingredienserna är separerade och hade, förutom falafel, yoghurt, morötter, avokado, majs, gurka och tärnad mango på sina tallrikar. Det kompletterades med rejält med ketchup:-)

 Skriv ut